През 1207 г. Българи убиват солунския крал Бонифаций Монфератски от засада

...
През 1207 г. Българи убиват солунския крал Бонифаций Монфератски от засада
Коментари Харесай

На този ден: Марк Шпиц печели седем медала в едни олимпийски игри

През 1207 година Българи убиват солунския крал Бонифаций Монфератски  от засада и  изпращат главата му на цар Калоян .
Прочетете още
През 1781 година Основан е Лос Анджелис, Калифорния , от 44 испански заселници. На 4 септември 1781 година 44 испански заселници, ескортирани от няколко бойци и насочвани от двама францискански монаси от задачата „ Сан Габриел “, основават на брега на Тихия океан поселение, което през днешния ден е познато в целия свят просто с буквите Ел Ей. С население 3 904 790 души - Лос Анджелис е вторият по население град в Съединените щати след Ню Йорк и едно от най-големите стопански, културни и развлекателни средища в света. Разположен е в региона Южна Калифорния и заема територия от 1 302 км.

През 1916 година Първата международна война : Тутраканска борба: Трета българска войска, командвана от военачалник Пантелей Киселов  стартира офанзива за преодоляване на крепостта край град Тутракан.

През 1954 година Произведен е първият български пеницилин . На 4 септември 1954 година е създаден първият български пеницилин, а на 5 септември публично е открит Заводът за антибиотици в Разград.Заводът за антибиотици в Разград популяризира България по света. Началото е сложено с разпореждане на Министерския съвет от 28 септември 1951 година, което позволява на Министерството на националното здраве и обществените грижи да стартира изследването и проектирането на цех за пеницилин.

През 1969 година Открит е Топлоелектрическа централа Марица Изток 2.   " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " ЕАД е най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в България. Тя е една от трите електроцентрали в комплекс „ Марица Изток ”, който е ситуиран в югоизточната част на страната. Работи с локални лигнитни въглища, добивани в рудниците на Мини „ Марица Изток ”. Централата се намира на 280 километра от София и на 60 километра от Стара Загора. Изградена е върху повърхност от 512 хектара в непосредствена непосредственост до с. Радецки, а на изток от нея се намира язовир " Овчарица ".

През 1972 година Марк Шпиц е първият играч печелил седем медала в едни олимпийски игри .

През 1974 година Пуснат е в деяние първият реактор на АЕЦ „ Козлодуй ” . АЕЦ „ Козлодуй “ е настояща атомна електроцентрала в България. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй и на 200 км северно от София. Това е единствената българска атомна електроцентрала и най-голямата в района. Строежът ѝ стартира на 6 април 1970 година, а формалното разкриване е на 4 септември 1974 година



През 1992 г.  Тодор Живков е наказан  от Върховния касационен съд на България на 7 година затвор и парична глоба  за корист с държавни средства , само че след гибелта му всички обвинявания против него отпадат.

Родени на този ден са : българската национална певица -  Николина Чакърдъкова , американската певица –  Бионсе , aктьорът-  Уес Бентли , актрисата -  Уитни Къмингс .



Николина Чакърдъкова  се появява на професионална сцена за пръв път едвам на четиринадесет годишна възраст. През 80-те се утвърждава като солистка в Неврокопския отбор, с него пленява публиката в България, Западна Европа и Канада. Певицата е притежател на Фолклор ТВ. На 20 април 2005 година певицата е оповестена за почетен жител на Гоце Делчев за необикновен принос в разпространение на фолклорното благосъстояние на Гоцеделчевския район посредством своите песни и творчество.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР